KULTURNE ZNAMENITOSTI

KULTURNE ZNAMENITOSTI:

Palača Besenghi degli Ughi sodi med najbolj ohranjene poznobaročne arhitekturne spomenike na slovenskem in med najlepše stavbe na Obali.

-Ena najstarejših zgradb v Izoli je Manziolijeva hiša, ki stoji na istoimenskem Manziolijevem trgu. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneškogotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega “mandrača”.

Predor nekdanje ozkotirne železniške proge Trst – Poreč v Jagodju je bil zgrajen na začetku 20. stoletja in je v celoti obzidan s klesanimi kamnitimi bloki lokalnega izvora. Dolg je 244 m.

Arheološki park Simonov zaliv: po ustanovitvi rimske kolonije Akvileje leta 181 pr.n.š. je velik del Istre prešel pod rimsko oblast.Proces romanizacije se kaže predvsem v intenzivnem poseljevanju priobalnega pasu in tudi zaledja. Med take naselbinske sklope spada tudi rimska obmorska vila s pristaniščem v Simonovem zalivu.

– Galerija Alga se nahaja v središču Izole pri glavni tržnici. Prijetna galerija je prizorišče številnih umetniških razstav. V njej so na razpolago tudi informacije in vstopnice prireditev Centra za kulturo, šport in prireditve Izola.

vir: http://izola.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja